Let op: Per 1 januari 2021 wordt een energielabel bepaald middels de nieuwe NTA8800 norm. Dit betekent dat voor alle labels een locatiebezoek nodig is, en er meer nadruk komt te liggen op het bewijslast voor isolatie/installaties.
De nieuwe labels worden gebaseerd op primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar.
Label C verplichting
Gebouwen die voor meer dan 50% uit kantoorfunctie bestaan, waarbij de kantoorfunctie minimaal 100m² beslaat, dienen vanaf 2023 verplicht voorzien te zijn van een energielabel C (maximaal 225 kWh/m²/jaar).
Dit zijn geen 'loze' maatregelen. De ING bank en de Rabobank verstrekken nu al geen financieringen meer aan projecten met een energielabel dat lager is dan een label C.
Een energielabel heeft zeker voordelen voor de eigenaar/gebruiker. Het energielabel biedt inzicht in de energieprestatie van het gebouw. Bovendien hoort een pakket van energiebesparende maatregelen bij een energielabel-rapportage. Op basis van dit rapport kan dus de energieprestatie van het gebouw verbeterd worden, wat vervolgens weer kan leiden tot een beter energielabel. De energiebesparende maatregelen zorgen echter wel voor financieel voordeel: op de korte én lange termijn.
Maar de ambities gaan verder. Voor de gebouwde omgeving bestaat de wens dat alle gebouwen in 2050 energieneutraal zijn. De verwachting is dat in de nabije toekomst de relevante gebouwen minstens een energielabel klasse A dienen te hebben. We gaan stap voor stap naar een energieneutrale toekomst met het energielabel als leidend instrument.
Methodes
Afhankelijk van de aard van het gebouw zijn er verschillende methodes beschikbaar voor het berekenen van het energielabel:
Bent u op zoek naar hulp bij het berekenen van het energielabel voor uw pand of wilt u meer weten over de berekeningsmethodes? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze gediplomeerd EPA-adviseur voor woning- en utiliteitsbouw vertelt u graag wat wij voor u kunnen betekenen.
Maatwerk advies verduurzaming
Wilt u een integraal advies voor het verduurzamen van een pand? Of wilt u bijvoorbeeld weten wat nodig is om een aantal labelsprongen te maken? Dan is maatwerk advies van een van onze specialisten de beste optie. Afhankelijk van uw vragen en wensen maken wij volledig inzichtelijk met welke bouwfysische -en installatie technische maatregelen u de gestelde doelen kunt bereiken.
Energieprestatievergoeding (EPV)
Verhuurders van woningen kunnen een vergoeding van huurders vragen voor (bijna) nul-op-de-meter-woningen (NOM). Ze krijgen dan een deel terug van hun investeringen om van huurwoningen NOM-woningen te maken. Om voor EPV in aanmerking te komen is een netto warmtevraag rapportage en EPV-berekening verplicht. De netto warmtevraag wordt bepaald aan de hand van een energieprestatieberekening en een opname ter plaatse. In een EPV-berekening worden de energiebundels en opbrengst van hernieuware energie berekend die ten grondslag liggen aan de energieprestatiegarantie. De energieprestatievergoeding is altijd maatwerk en gebeurd in samenwerking met de opdrachtgever, de bouwkundig aannemer en de installateur.
Let op: wij werken uitsluitend voor organisaties en niet voor particulieren
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op!