Duurzaam bouwen vraagt om inzicht in duurzaamheid. Maar ook om effectieve communicatie met alle bouwpartijen. GPR-Gebouw meet duurzaamheid van woning- en utiliteitsbouw in iedere bouwfase: beleid, ontwerp, realisatie en renovatie.
Een GPR-gebouwberekening is van toepassing voor zowel nieuwe als bestaande woningen en utiliteitsgebouwen en dient te worden ingediend bij de aanvraag van de omgevingsvergunning.
Bij de realisatie van een bedrijfsgebouw is het mogelijk om fiscaal voordeel te behalen met de regeling MIA/Vamil wanneer met het gebouw de vastgestelde minimale scores worden behaald.
De duurzaamheidsprestaties waarop het gebouw beoordeeld wordt, zijn ingedeeld in vijf thema’s:
Een aantal gemeentes in Nederland schrijven, aanvullend op de wettelijke Bouwbesluiteisen, voor dat er een minimale score behaald moet worden op de diverse thema’s. Bij nieuwe bedrijfsgebouwen is vanaf de MIA/Vamil regeling 2014 fiscaal voordeel te behalen vanaf een minimale score van 7,5 op alle thema’s. Hogere scores geven meer fiscaal voordeel. Bij de renovatie van bestaande bedrijfsgebouwen is al fiscaal voordeel te behalen vanaf een minimale score van 7,0 op alle thema’s.
Afhankelijk van de minimale benodigde score zijn er mogelijk extra maatregelen nodig om te kunnen voldoen. Uit onze ervaring blijkt dat met name voor de thema’s Energie en Milieu regelmatig aanvullende maatregelen nodig zijn om hieraan te kunnen voldoen. Wanneer door ons ook de energieprestatie- en milieuprestatieberekeningen worden opgesteld, dan worden de maatregelen uiteraard integraal door ons in alle berekeningen verwerkt.
Adviesbureau Sijperda-Hardy: dé specialist in GPR-gebouwberekeningen. Welkom!
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op!